Skip to main content

Het woord coaching is niet meer weg te denken uit onze maatschappij, uit ons woordenboek en zelfs niet uit ons leven.
De wereld waarin we leven vraagt veel van ons en in het dagelijks leven komen we veel dingen tegen die om een reactie vragen of om een keuze die soms vergaande consequenties heeft. Keuzes maken, beslissingen nemen, het is geen gemakkelijke opgaaf en soms voelt het als onmogelijk. Als je de ene deur opent gaat er een andere dicht. Dat kan allerlei emoties oproepen als stress, irritatie, boosheid, angst en verwarring. De hoeveelheid informatie die op ons af komt en ook bij ons binnenkomt is vaak overweldigend, ook zonder dat we dit bewust beseffen om nog maar niet te spreken van alle ballen die we in de lucht moeten houden om te overleven.
Een professionele coach kan je helpen jou weg te vinden temidden van al deze arousal.

coaching friesland 01Soorten coaching

Coaching is een vorm van professionele begeleiding op werk of persoonlijk vlak in een gelijkwaardige één-op-één relatie.
Gelijkwaardigheid is heel belangrijk en ook een voorwaarde! Een professionele coach kan je vanuit zijn of haar vakgebied helpen en een poosje naast je lopen op jouw weg naar jouw doel. Een coach vertelt je nooit wat je moet doen of laten. Jij bepaalt en beslist altijd zelf wat je doet en welke beslissingen je neemt. Een coach kan je helpen om inzicht te krijgen in hoe jij omgaat met situaties en emoties, waarom jij doet zoals je doet. Door deze inzichten kun je leren om in je kracht te gaan staan en van daaruit te handelen.
Een professionele coach heeft kennis op de gebieden waarop ondersteuning wordt geboden en soms is de coach zelf ook ervaringsdeskundig en berust de hulp niet alleen op theoretische kennis.

Coaching Friesland kan je bijstaan en ondersteunen op de volgende gebieden:

 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Levensvragen
 • Burn-out
 • Rouw- en verlies
 • Communicatie
 • Werk, loopbaan en carrière
 • Business coaching

coaching friesland 02Coaching bij Praktijk Wantij Friesland

Coach Tineke Hovius van Praktijk Wantij loopt graag met je mee, stimuleert je om je doelen en het liefst nog meer te halen vanuit haar specifieke kwaliteiten die ze graag inzet.
Enkele van haar kwaliteiten zijn:

 • ACT coaching (ACT is een methode (Acceptance Commitment Therapy) en een beproefde derde generatie gedragstherapie die je helpt om in je kracht te gaan staan. Vanuit je eigen kracht ben je in staat om je leven vorm te geven op een manier die bij jou past.)
 • Ervaringsdeskundigheid op alle gebieden
 • Luisteren met alle zintuigen en voorbij de woorden
 • Een heldere blik
 • Een goed ontwikkelde intuïtie
 • Overzicht houden
 • Structuur aanbrengen
 • Communicatief
 • Praktisch
 • Niet oordelend

coaching friesland 03Waarom coaching?

Veel mensen denken dat ze al hun problemen en vragen zelf op moeten kunnen lossen en voelen het als falen als ze daar hulp bij nodig hebben. Deze gedachte is ons ingegeven door onze maatschappij en onze opvoeding of misschien ook wel een gebrek daaraan. Al jong gaan we naar school waar we volgestopt worden met kennis over allerlei onderwerpen. Het onderwerp dat structureel ontbreekt is “hoe we moeten leven en overleven” en “hoe we om moeten gaan met al deze kennis en met de obstakels die we tegenkomen op onze weg” Let wel, kennis is heel belangrijk en we kunnen er in ons leven veel profijt van hebben. Naast kennis heb je kunde nodig om je kennis succesvol in te zetten. En de grote ontbrekende schakel in ons leerprogramma is de kunst om met de kennis en de kunde een succesvol en vervullend leven te leiden. Dat is het gebied waarop coaching inhaakt. Je kunt het als een leerprogramma zien waarbij je leert om je eigen leven vorm te geven op de manier die past bij jou en alles wat jou omringt. Dus nee, je bent niet dom en je faalt niet als je een coach inschakelt, in feite ben je juist slim omdat je herkent en erkent dat er een stukje levenskennis ontbreekt om volledig in je kracht te kunnen staan en een leven te leiden waarin je opgewassen bent tegen alles wat je op je pad tegenkomt.

Wanneer coaching?

Coaching kan altijd worden ingezet, afhankelijk van het doel waar waarvoor je het wilt gebruiken. Je kunt wachten tot je tegen een specifiek probleem aanloopt en dat moment gebruiken om een coach te zoeken. Je kunt ook aan jezelf gaan werken zonder dat je een specifiek probleem hebt dan spreken we van persoonlijke ontwikkeling.

 Levensvragen

Levensvragen is een heel breed gebied. Je kunt daarbij denken aan momenten waarop je een belangrijke keuze moet maken en samen met een coach uit wil zoeken wat je het beste kunt doen. Welke weg moet ik inslaan, wat past het beste bij mij. Denk bij levensvragen ook aan het aangaan van relaties of juist het stoppen van ervan, omgaan met je sociale netwerk, eenzaamheid. Veranderingen in je leefomgeving, het omgaan met ziekte, het inslaan van een spiritueel pad of vragen over zingeving.
Dit zijn vaak momenten waarop je een keuze moet maken, een weg in moet slaan waarbij je gebaat bent bij een coach die samen met jou uitzoekt welke keuze het beste is voor jou.
Het moment waarop je een coach inzet is erg afhankelijk van de situatie en je persoonlijke wensen. Het doel van deze vorm van coaching is afhankelijk van de vraag waarmee je een coach benaderd en kunnen jullie samen bepalen.

Burn-out

Bij Burn-out achtige klachten is het belangrijk zo vroeg mogelijk een coach in te schakelen, dat voorkomt veel problemen en daarmee verkort je de tijd dat je je niet fijn voelt en niet opgewassen bent tegen het dagelijkse leven en je werk. Als er sprake is van een Burn-out kijk je samen met je coach naar de manier waarop je omgaat met stress en (werk)druk. Bij een burn-out is het belangrijk dat je daar anders mee om leert gaan. Keuzes maken is ook punt waaraan je gaat werken. Het doel is dat je na het traject je weer opgewassen voelt tegen je werk en je leven

 Rouw- en verlies

Rouw- en verlies coaching is heel specifiek. De reden van een rouwproces hoeft overigens niet alleen een overlijden te zijn maar je kunt ook door het verlies van een baan, een relatie, verlies van werk, onderneming of welk ander verlies dan ook in een rouwproces raken. Bij iemand die rouwt ligt wel eens een depressie op de loer. De vraag van zingeving is ook vaak relevant. Een coach fungeert als baken, zal naar je luisteren, kan je helpen weer in beweging te komen en helpt je door het proces heen te gaan zodat het draagbaar wordt. Daarnaast werk je samen aan weerbaarheid.

 Loopbaanbegeleiding

Een groot deel van je leven besteed je aan werken. Het is wel heel fijn als je de tijd ook met plezier kunt besteden en niet alleen om dat je financiële afhankelijkheid hebt. Plezier in je werk betekent overigens niet dat je alles wat je doet met plezier moet doen. Dat is vrijwel onmogelijk en niet realistisch daar komt acceptatie om de hoek kijken.
Bij loopbaanbegeleiding ontdek je samen met je coach waar jouw kracht ligt maar ook waar je minder goed in bent. Weten wie je bent en hoe je aspecten van jezelf goed in kunt zetten dragen bij aan werkplezier. Tijdens dit traject leer je ook gefundeerde keuzes te maken, praktische oplossingen bedenken en creatief om te gaan met “je werk”. Een ander doel bij deze vorm van coaching is flexibiliteit vergroten. Als je in staat bent om flexibel te zijn zul je minder last hebben van werkdruk en veranderingen die onvermijdbaar zijn.

coaching friesland 04Welke coach moet je kiezen?

Bij de keuze van een coach is het belangrijk dat er een goede klik is en dat je een goed gevoel hebt bij de coach en zijn of haar werkwijze. Vertrouwen en veiligheid zijn de basis van een vruchtbare “werk” relatie. Dat is overigens wederzijds. Ook de coach moet zich goed voelen bij een cliënt. Er is voldoende keuze aan coaches en je kunt vaak al een goed beeld krijgen als je een website bezoekt. Vaak bieden coaches ook wel een kennismakingsgesprek aan waarna je pas de keuze hoeft te maken of je een samenwerking aangaat of niet.

Hoelang duurt coaching?

Hoe lang je je laat coachen is van vele dingen afhankelijk

 • De reden waarvoor je komt
 • Het doel dat je wilt bereiken
 • Wat je fijn vindt
 • De tijd die je in jezelf investeert
 • Je financiële middelen
 • Je eigen gevoel gedurende een traject
 • De behaalde resultaten

coaching friesland 05Kosten coaching

De tarieven voor coaching wisselen en liggen meestal tussen de 60 euro en 120 euro per uur. Een gemiddelde prijs ligt ergens rond 90 euro per uur. Soms wordt er een staffelkorting gerekend als er meerdere sessies ineens geboekt worden. Voorwaarde is dan wel dat je ook de betalingsverplichting daarvoor aangaat.
Het gerekende tarief is meestal gebaseerd op kennis en ervaring.

Coaching wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering van een ziektekostenverzekeraar het kan soms voor een beperkt deel worden vergoed met een jaarmaximum uit een aanvullende verzekering en daarvoor moet je coach een contract hebben met jouw ziektekostenverzekeraar. Informeer altijd zelf bij je ziektekostenverzekeraar of en hoeveel vergoeding je kunt krijgen. Ziektekostenverzekeraars zien coaching meestal als een investering in jezelf en dat is het natuurlijk uiteindelijk ook.
Sommige coaches hebben een dergelijk contract maar de meeste niet. De reden daarvoor is dat de verzekeraars ook veel administratieve verplichtingen bij de coaching praktijken neerleggen en een vinger in de pap hebben over hoe de praktijk moet worden gevoerd.

Praktijk Wantij heeft om de hier genoemde redenen geen contracten met ziektekostenverzekeraars. Bij business coaching zijn de kosten wel aftrekbaar van de belasting.

tineke praktijk wantij coachingMet Praktijk Wantij kom je in beweging

Coaching kan jou helpen met de uitdagingen waar je gedurende je leven of een bepaalde periode in je leven voor komt te staan. Kom in beweging, schaam je niet maar heb de moed om samen met een coach naar jouw kracht te zoeken en neem vanuit daar je eigen positie in. Werk aan een leven waarin je vervulling en voldoening vindt. Investeer in jezelf en jouw leven, je bent het meer dan waard!

Praktijk Wantij helpt je verder op jouw weg. Plan hier je gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprek in.