Skip to main content

Zoals aan alles in het leven is er een begin en een eind. Zo op het eerste gezicht lijkt dat een dooddoener, zeker als je op geen enkele manier te maken hebt met eindigheid. Dat verandert echter drastisch als je met rouw en verlies wordt geconfronteerd. Dan word je je pijnlijk bewust van de betekenis van eindigheid.

lifecoach-friesland-burn-out-coaching-praktijk-wantijAls je bedenkt dat in iedere vorm van leven per definitie een begin en een eind vervat zit is het wel bijzonder dat we ons bij een begin van een mensenleven van alles kunnen voorstellen terwijl we geen enkel beeld hebben van wat het einde betekent en al helemaal niet wat het met ons doet. Ja, soms denken we wel dat we er een beeld van hebben, maar de praktijk wijst uit dat dit vaker niet dan wel klopt.

Vanuit de natuur gezien is het einde heel normaal, er wordt in de natuur geen ophef over gemaakt. In de natuur is iets wat doodgaat voedsel voor een ander en zo ontstaat er een eindeloze cyclus van leven en dood, zonder begin en zonder eind. Voor ons mensen ligt het echter niet zo eenvoudig. Hoe natuurlijk doodgaan ook is, wij worden geconfronteerd met processen waar we niet op zijn voorbereid.

Rouw is een proces dat bij ieder mens op een unieke manier verloopt. Er zijn meerdere factoren van invloed op hoe je het ervaart.

  1. De relatie die je hebt tot degene die overlijdt
  2. Is het overlijden plotseling en onverwacht of juist wel verwacht
  3. De afhankelijkheid die je hebt of ervaart van degenen die overlijdt
  4. De verwachtingen die je had ten aanzien van diens leven
  5. De sterkte van de verbinding tussen jullie beide
  6. De wijze waarop iemand overlijdt
  7. Je psychologische flexibiliteit

Loopbaancoaching Praktijk WantijEen plotseling verlies

Bij een plotseling en onverwacht verlies kun je eerst in een soort shock geraken. Je bent verdoofd door het gebeuren en kunt consequenties vaak nog niet overzien, laat staan doorvoelen. Het rouwproces heeft tijd nodig om op gang te komen. Acceptatie speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe meer verzet hoe langer en moeizamer het proces verloopt. Het is belangrijk dat het innerlijk blijft stromen en dat gevoelens en overtuigingen zich niet vastzetten. Vastzittende emoties en overtuigingen zorgen voor blokkades en die monden vaak uit in veel klachten zowel op psychisch gebied als op lichamelijk gebied.

Als je hulp zoekt omdat je niet met het verlies uit de voeten kunt aarzel dan niet en neem contact op met Praktijk Wantij, Tineke zal samen met jou als rouw- en verlies coach zoeken naar de stroom zodat die je weer mee kan voeren naar rustiger vaarwater.

Een verwacht overlijden, samen naar het einde…

Bij een verwacht overlijden, vooral als het je partner betreft, kan de rouw al voor het overlijden op gang komen. Het is soms heel pijnlijk om de achteruitgang van een geliefde te zien, de pijn, het lijden zowel lichamelijk als geestelijk. Elke dag is dan een beetje meer afscheid. De machteloosheid kan overweldigend zijn. Je bent niet in staat om iets aan de situatie te veranderen. Aan de andere kant wordt ook vaak de verbondenheid zichtbaarder en voelbaarder, dat is de mooie kant van een afscheid. Het geeft vaak steun om samen keuzes te maken voor alles wat bij het afscheid hoort. Samen bepalen hoe de uitvaart eruit moet zien, welke kaart je kiest en welke tekst, welke liedjes er moeten spelen tijdens de uitvaart. Dit versterkt de verbondenheid en maakt het ook vaak gemakkelijker voor degene die gaat overlijden. Voorbij het einde kijken geeft het gevoel dat je er ook daarna nog bij hoort. Het laatste stukje ga je altijd alleen maar steun van je geliefden zorgt ervoor dat het niet eenzaam wordt.

Het einde samen voorbereiden geeft rust, zowel naar het einde toe als erna. Het is belangrijk voor de nabestaanden dat er zo weinig mogelijk losse eindjes overblijven. Het rouwproces op zich is al heel heftig laat staan als er ook nog veel vraagtekens blijven waarop je nooit meer een antwoord krijgt. Tineke Hovius, rouw- en verlies coach bij Praktijk Wantij is ervaringsdeskundig op dit gebied en staat met liefde naast je om je te ondersteunen in dit proces.

Business Coaching Praktijk WantijRouw is geen eind maar een begin

Het bijzondere van rouw is dat je van tevoren niet weet hoe het proces zich gaat manifesteren. De intensiteit van de gevoelens, de acceptatie, de duur, de manier waarop het verloopt worden allemaal pas duidelijk als het zover is en het gaat zeker anders dan je denkt.

Het rouwproces is alleen van jou. Het speelt zich volledig in jou af. Het moeilijkste is dat je het niet kunt sturen en er evenmin aan kan ontsnappen. Het is het begin van een nieuw leven, een leven zonder de persoon waarvan je hield.
De leegte die iemand achterlaat kan niet opgevuld worden maar vraagt toestemming om er te mogen zijn. Rondom deze leegte kun je een nieuw begin maken, je eigen leven vormgeven en in de leegte kun je nog altijd de verbinding voelen, die zal er altijd zijn.

Tineke Hovius Coach FrieslandRouw- en verlies coach Tineke staat je bij

Als je steun zoekt in deze moeilijke periode aarzel dan niet en neem contact op met Praktijk Wantij, Tineke zal samen met jou als rouw- en verlies coach zoeken naar de stroom zodat die je weer mee kan voeren naar rustiger vaarwater. Ze staat je met alle liefde bij op jouw weg.