Skip to main content
  • Wat zijn levensvragen?
  • Wie heeft ze?
  • Wat kun je er mee?
  • Wat willen ze ons vertellen?

Wat zijn levens- of zingevingsvragen?

Levensvragen kun je grofweg in 2 categorieën onderverdelen

  1. De grote vragen die gaan over de zin of de bedoeling van het bestaan, ook wel zingevingsvragen genoemd.
    Deze vragen gaan diep en kennen niet zomaar een antwoord. Het zijn vragen over de samenleving, de maatschappij, geluk, geloof of spiritualiteit. Vragen over de zin van het bestaan of leven na de dood enz. Het zijn altijd vragen over onderwerpen die je raken.
  2. De kleinere vragen gaan vaak over alledaagse dingen zoals hoe maak ik de juiste keuze, hoe kan ik mijzelf ontwikkelen, hoe vind ik rust in de hectiek van alledag, hoe neem ik de regie over mijn eigen leven, hoe ga ik om met mijn ziekte of pijn, hoe los ik conflicten op, hoe kan ik leven met angst, …en vul zo maar verder in.

lifecoach-lifecoaching-friesland-levensvragenWie heeft levens- of zingevingsvragen?

Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met grotere of kleinere levens- of zingevingsvragen. Tijdens lifecoaching trajecten zie ik ze vaak: De grotere levens- of zingevingsvragen zijn traag en gaan diep. Ze komen vaak voor bij het ouder worden maar zeker ook op jongere leeftijd kunnen deze vragen je bezighouden. Naarmate er een groter bewustzijn ontstaat komen er ook dieper gaande vragen.

Iedere levensfase kent zijn eigen vragen en problemen. Als lifecoach Friesland zou ik ze eigenlijk groei-vragen kunnen noemen. We ontwikkelen ons en komen gaandeweg situaties tegen waar we problemen tegenkomen of die vragen oproepen. Er is immers geen ervaring waar je op terug kunt grijpen als je voor het eerst in een nieuwe situatie terecht komt. De puberteit is hier een goed voorbeeld van, je lichaam en geest veranderen onder invloed van allerlei lichamelijke processen en je moet leren omgaan met je nieuwe zelf ten aanzien van hoe het daarvoor was maar ook ten aanzien van je sociale omgeving. Een ander bekend fenomeen die ik als lifecoach vaak tegen kom is het dertigers dilemma, in deze fase speelt de hectiek van alledag vaak een rol maar ook het hebben, aangaan of onderhouden van relaties. Vraagstukken over het krijgen of hebben van kinderen en hun opvoeding al of niet gecombineerd met een carrière spelen in deze levensfase een rol. Dertigers moeten keuzes maken die de basis vormen voor de rest van hun leven en dat is niet voor iedereen even eenvoudig.
Zo blijven zich maar steeds nieuwe fases aandienen en steeds weer moet je ermee leren om te gaan, steeds weer loop je tegen iets aan wat opgelost moet worden. Als lifecoach herken ik deze vragen en problemen met de daarbij behorende onzekerheden. Ze kunnen je flink bezighouden en door de emoties die ze oproepen zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Lifecoaching uitgelegd: Wat kun je doen als je met dit soort vragen te maken krijgt?

Ieder mens krijgt vraagstukken voorgeschoteld die om een antwoord vragen. Velen zijn je voorgegaan en daarmee zijn er dus ook al veel oplossingen gevonden voor misschien wel dezelfde dingen als waar jij nu tegenaan loopt. Er zijn duizenden (zelfhulp) boeken geschreven over oneindig veel onderwerpen. Veel mensen zullen je graag vertellen over hoe zij het hebben aangepakt, wat voor hen heeft gewerkt.

lifecoach-lifecoaching-friesland-levensvragenWaarom werkt lifecoaching dan toch voor jou niet altijd?

Dat komt omdat jij uniek bent. Jouw beleving, jouw ervaringen, jouw gevoelens zijn helemaal alleen van jou! Er zijn geen twee mensen en dus ook geen twee ervaringen gelijk. Jouw probleem vraagt om een oplossing voor JOU…
Of we het nu hebben over de grote levensvragen of de meer op deze periode toegespitste vragen, als Lifecoach Friesland ben ik er om samen met jou te zoeken naar antwoorden, antwoorden die jou verder brengen. Met aandacht voor alles wat voor jou belangrijk is, persoonlijk en op maat gesneden.

Bij Lifecoach Praktijk Wantij draait het om jou

Bij mij, Tineke Hovius kun je terecht met al je vragen, twijfels, gevoelens, ervaringen over alles wat je bezighoudt, groot of klein. Ik ben nieuwsgierig naar wie jij werkelijk bent, welke ervaringen jij hebt en hoe jij tegen iets aan kijkt en welke oplossingen je wellicht al hebt gevonden. Als lifecoach beschik ik over een grote intuïtie, en veel levenservaring die ik graag voor je inzet.

Wat wil het ons vertellen

Je vraagt je misschien af waarom je steeds weer opnieuw tegen vragen of problemen aanloopt. Je zult ook zeker niet de eerste zijn die denkt “waarom ik” of “iedereen leeft lekker door en ik zit maar met van alles te worstelen”.
Ik kan me levendig voorstellen dat dit zo voor je voelt.
Vragen en problemen hebben echter ook een andere kant, ze dagen je uit om te groeien!
Je doet levenswijsheid en ervaringen op die je de rest van je leven meeneemt en kunt gebruiken. In iedere vraag of probleem zit informatie over jou. Over wie je bent, wat je kunt en waar je naar toe gaat. Ik geef toe dat je dit niet op ieder moment zo zult ervaren maar het is zeker de moeite waard om achter iedere vraag en probleem te kijken wat ze je willen vertellen.

praktijk-wantij-lifecoach-friesland-coachingOntdek wat lifecoaching voor jou kan doen

Het uitgangspunt bij alle vormen van coaching ben jij als persoon, je verhaal en je situatie.
Praktijk Wantij uit Friesland helpt je met lifecoaching op de manier die bij je past. Neem contact met mij op of plan jouw gratis kennismakingsgesprek.