Skip to main content
 • Wat is rouw?
 • Waarover kunnen we rouwen?
 • Hoelang duurt rouw?
 • Waarom is rouw belangrijk?
 • Welke vormen van rouw zijn er?
 • Hoe moet je rouwen?

Wat is rouw

Rouw is een diepgaand complex emotioneel proces dat ontstaat als we iets of iemand verliezen die ons dierbaar is.
In deze eerste zin schrijf ik bewust iets of iemand. Rouw kan in veel situaties optreden en is zeker niet alleen gebonden aan het verliezen van een dierbaar persoon. Deze vorm van rouw is wel de meest bekende vorm en vaak ook de eerste die in ons op komt. De diverse vormen van rouw kun je niet vergelijken, zelfs niet als het om een soortgelijke vorm van rouw gaat, ieder rouwproces is uniek. Meer of minder rouw is niet van toepassing.

rouw en verlies coaching friesland praktijk wantijDe energie van rouw

Zodra we de woorden Rouw en verlies uitspreken, of als we er aan denken voelen we gelijk de zware energie ervan. Dat is best heel bijzonder, We begrijpen onmiddellijk dat het een serieuze aangelegenheid betreft zonder ook maar enig detail te kennen. Veel mensen ervaren een gevoel van ongemak als ze met rouw geconfronteerd worden.
Dit soort emoties willen we graag op afstand houden, we weten er geen raad mee. Dat geldt voor de rouwende maar vaak ook de voor de omgeving.

Het gevoel van ongemak kan voor een groot deel worden verklaard door het gevoel van machteloosheid dat gepaard gaat met rouw en verlies. Wij mensen willen zo ontzettend graag iets in handen hebben. Zolang we iets kunnen doen lijkt het hanteerbaar. Ons overgeven aan machteloosheid en de controle verliezen is heel beangstigend. Dat maakt rouw en verlies zo bijzonder want niemand kan iets veranderen aan de situatie waarin een rouwende zit.

Rouw is pijn. Er bestaan in principe 2 soorten pijn:

 1. Schone pijn
 2. Vuile pijn

Schone pijn is de pijn waarmee je te maken hebt als we spreken over rouw en verlies.
De pijn heeft een direct oorzakelijk verband met het verlies van iets of iemand.
Vuile pijn is een heel ander type pijn. Deze vorm van pijn ontstaat door de gedachten die we over iets hebben. Deze pijn is uiteraard net zo echt als schone pijn en is ook niet meer of minder. Het grote verschil is dat we bij vuile pijn iets kunnen doen, we kunnen namelijk onze gedachten (vaak wel met moeite) veranderen.

Waarover kunnen we rouwen

rouw en verlies coaching friesland praktijk wantijRouw kent veel gezichten en in principe gaat ieder verlies in meer of mindere mate gepaard met rouw. Hoe ingrijpender het verlies hoe dieper en complexer de rouw zal zijn.

 • Verlies van een dierbare
 • Verlies van een geliefd dier
 • Verlies van een relatie
 • Verlies van eigenheid
 • Verlies van controle
 • Verlies van lichamelijkheid
 • Verlies van leven
 • Verlies van sociale omgeving
 • Verlies van gezondheid
 • Verlies van een baan
 • Verlies van dierbaar bezit
 • Verlies van huis en haard
 • Verlies van zekerheden
 • Verlies van status
 • Verlies van een bepaalde periode in je leven
 • Verlies van vrijheid
 • Kortom alles wat iemand het gevoel geeft dat er iets belangrijks verloren is gegaan of gaat.

Het is niet van belang of je rouwt om een zelfgekozen situatie of iets dat je overkomt.

De duur van een rouwperiode

De duur en de heftigheid van de rouw zijn in principe niet begrensd. Ieder rouwproces is uniek en duurt de tijd die het nodig heeft en gaat zo ook zo diep als nodig is. Waarmee ik eigenlijk aangeef dat rouw dus heel erg nodig is. Een emotie is er nooit voor niets. Iedere emotie wil je iets vertellen ook al is soms niet gelijk duidelijk wat.
Het komt ook voor dat je rouw voelt zonder dat er een directe aanleiding is, dat is misschien verwarrend maar als je er niet te veel over gaat denken en het accepteert wordt vanzelf duidelijk wat er onder zit.
Belangrijk is dat rouw altijd aandacht nodig heeft. De tijd gaat uitwijzen hoelang de periode duurt en ook dat is heel belangrijk om te beseffen. De omgeving heeft er vaak zo zijn eigen gedachten en oordelen over maar ik wil je op het hart drukken dat die niet gelden. Luister naar jezelf en voel. Hoe dieper je erdoor durft hoe meer helend het zal zijn. Rouwen vraagt moed en kracht en veel vertrouwen en uiteindelijk word je daarvoor beloond.

rouw en verlies coaching friesland praktijk wantijWaarom is rouwen belangrijk

Uit het voorgaande heb je vast wel begrepen dat rouwen belangrijk is.
Hier spreek ik als rouw en verliescoach ook uit eigen ervaring. In mijn leven zijn er meerdere situaties geweest waarin ik heb gerouwd, soms diep en soms minder diep maar ook situaties waarin ik het niet heb gedaan terwijl het wel heel nodig was. Van deze periodes van rouw en juist geen rouw heb ik heel veel geleerd. Van het niet of niet volledig rouwen heb ik geleerd dat het wegstoppen er uiteindelijk voor zorgt dat het steeds weer terug kwam totdat ik er doorheen ging. Van het rouwen heb ik geleerd dat acceptatie een grote rol speelt maar ook dat rouw ervoor zorgt dat je er krachtiger en beter uit komt, dat de veerkracht en weerbaarheid toenemen. Uiteindelijk heb ik geleerd dat ik door te rouwen een completer mens ben geworden dat ik minder oordelen en meer begrip heb gekregen. Een ander aspect dat ik nog extra wil benoemen is dat gevoelens van angst reduceren en minder regeren en in sommige situaties er zelfs niet meer zijn. Dat geeft een groot gevoel van vrijheid.

Hoe moet je rouwen

Er is geen recept met kant en klare stappen om het rouwproces te doorlopen. Het hangt sterk af van de situatie en de mate van rouw.
Als rouw en verliescoach gebruik ik mijn intuïtie en bepaalt de rouwende persoon wat nodig is op een bepaald moment. Dat is mijn leidraad. Er is veel geschreven over rouw en verlies maar schrijven is iets anders dan beleven. Zoals al eerder gezegd is ieder proces uniek zoals ieder mens uniek is. Als je ervoor kiest om te rouwen betekent dit dat je de energie laat stromen. Waar het naartoe wil stromen is niet van tevoren bekend. Ik begrijp dat er mensen zijn die liever handvatten willen omdat ze bang zijn de controle te verliezen en niet weten waar dat toe leidt.

Tineke Hovius lifeCoach FrieslandWees welkom bij rouw- en verliescoach Praktijk Wantij

Voor deze groep mensen raad ik zeker aan om gebruik te maken van een rouw en verliescoach die je bijstaat in je proces en het overzicht en de grote lijnen in het oog houdt. Tineke Hovius is een ervaringsdeskundige coach die je hierin bijstaat, die je ondersteunt zonder te sturen, zonder oordeel en die werkt vanuit het hart totdat je vaste grond onder de voeten hebt en weer in balans bent. Voor iedere vorm van verlies, groot of klein heet ik je welkom in Praktijk Wantij.
De angst voor verlies is de grootste angst die bestaat, als jij de eerste stap durft te zetten ben je begonnen aan een reis die je brengt naar meer vrijheid.

Plan gratis kennismakingsgesprek