Skip to main content

Je kunt je vast nog wel herinneren dat je als kind de tijd zo vreselijk langzaam vond gaan. De dagen voor je verjaardag duurden soms eindeloos, je kon niet wachten tot het zover was. En wat een feest als de grote dag dan eindelijk was aangebroken. Op die dag stond je in het centrum, het was jouw dag. En dan was de dag ineens weer voorbij… Het normale leven ging weer verder en je moest je plek in het centrum van de wereld weer delen met alle anderen.

dertigers dilemma 01Zo gaan de jaren voorbij, je wordt tiener en daarna jongvolwassene. De dromen en verwachtingen die je als kind had veranderen in dromen en verwachtingen die passen bij je leeftijd maar er blijven dromen, hoe groot of hoe klein ook. De spanning die deze verwachtingen met zich meebrengen geven je energie en levenslust. Natuurlijk zijn er ook teleurstellingen maar die nemen niet al je dromen weg. Je blijft hopen dat de toekomst die je voor ogen hebt ooit zal uitkomen.

Maar ik heb toch een goed leven?

En dan ineens ben je ergens tussen de 25 en 35 en je beseft dat je jonge jaren voorbij zijn en met je jonge jaren ook je dromen. Niet dat je helemaal geen dromen meer hebt maar het wordt wel duidelijk dat het leven er anders uitziet dan je had gedacht. Hoe ben je hier terecht gekomen vraag je je af. Misschien heb je het gevoel dat iedereen om je heen alles heeft en jij alleen bent achtergebleven, misschien heb je alles wat je altijd wilde hebben, een afgeronde studie, een baan, een plek om te wonen een fijn sociaal leven, een relatie en misschien zelfs wel kinderen maar toch…

Je mist iets, maar waarschijnlijk zeg je regelmatig tegen jezelf dat je blij zou moeten zijn en niet zeuren maar in je hart ben je het niet. Wat is er misgegaan?

De kenmerken van het Dertigers dilemma

 • je hebt het gevoel iets wezenlijks te missen
 • je voelt je onzeker
 • je piekert regelmatig
 • je slaapt onrustig
 • je voelt je moe
 • je wordt meegezogen in de waan van alledag
 • je hebt veel vragen waar je een antwoord op moet vinden en moeite met het maken van keuzes
 • alles waar je zo zeker van was staat ineens op losse schroeven
 • als je aan de toekomst denkt benauwt je dat
 • je probeert je gevoel van onrust en onzekerheid te ontkennen maar het komt steeds weer terug
 • je gaat gewoon door ondanks dat je gevoel zegt dat het niet klopt
 • je probeert je gevoelens en onzekerheden voor jezelf en anderen te verbergen

dertigers dilemma 04Waarom een dertigers dilemma?

Het is niet zo vreemd dat je in de periode tussen je 25e en 30e ineens met dit fenomeen geconfronteerd wordt. Het klinkt wellicht wat afgezaagd maar we leven in een tijd waarin de ontwikkelingen razendsnel gaan. Wat nu wordt ontdekt is morgen alweer gedateerd.

Er wordt veel van je gevraagd, je moet aan veel eisen voldoen om je plek in de wereld veilig te stellen. Je moet je profileren op social media, je moet presteren op je werk of in je studie, je moet een fijne partner, vriend of vriendin zijn, je moet meedoen in je sociale omgeving. Je moet je staande houden tussen alle krachten die zich om jou heen bevinden en aan je trekken. Als je het zo bekijkt is het toch niet zo gek dat je aan jezelf nauwelijks meer toe komt?

Het dertigers dilemma en nu?

Grote kans dat je in het dertigers dilemma zit. Niets om je voor te schamen of wat je had kunnen voorkomen het is gewoon een onderdeel van het leven net als de midlife crisis die misschien iets meer bekendheid geniet. Zie het als een signaal en je doet er goed aan om daar aandacht aan te besteden. Eigenlijk kun je het zien als een kans, de kans om vanaf nu heel bewust keuzes te gaan maken die jou verder gaan helpen in je leven. Niet alleen op dit moment maar ook bij alle toekomstige dilemma’s.

dertigers dilemma 06

Hoe fijn zou het zijn als je weet wat jouw talenten zijn zodat je ze kunt gaan inzetten om een leven te creëren dat je zelf kiest. Stel je de rust eens voor die dat met zich meebrengt. Leven naar wie je ten diepste bent is voldoening gevend en vervullend. Dat is ook voor jou weggelegd.

Als lifecoach en trainer in Friesland, maar ook daar buiten, kan ik je helpen met deze ontdekkingstocht. Samen zoeken naar antwoorden op je vragen, antwoorden die bij jou passen. Leren gefundeerde keuzes te maken, dat geeft je een gevoel van zekerheid en rust, de regie in eigen hand te hebben. Flexibiliteit en weerbaarheid maken dat je gemakkelijker in kunt spelen op alles wat zich aandient, nu en in de toekomst. Maak werk van je leven, want wie zaait zal oogsten!

Wat kun je zelf doen? Life coach tips:

Om uit deze situatie te komen zit er niets anders op dan dingen te veranderen anders blijft alles zoals het nu is.
Om te veranderen moet je eerst ruimte maken in je systeem en je bewust worden van wat er zich binnen in jezelf afspeelt. Dat kun je bewerkstelligen door:

 • Vaker in het hier en nu te zijn in plaats van in het verleden of de toekomst
 • Mindfulness
 • Mediteren
 • Yoga
 • Sporten
 • In de natuur te zijn
 • Tijd te nemen voor jezelf

Het dertigers dilemma is een teken van het leven!

praktijk-wantij-lifecoach-friesland-coachingWil je weten wat ik voor je kan betekenen als lifecoach?

De toekomst is aan jou, die wacht nog om door jou gecreëerd te worden dat geeft een gevoel van vrijheid. Op ieder moment kun je besluiten dat je een andere weg in wilt slaan. Aan jou de keuze om deze vrijheid te bereiken en los te komen van patronen die je leven tot nu toe hebben bepaald.

> Plan hier jouw kennismakingsgesprek.
Geheel vrijblijvend en gratis!