Skip to main content

Als business coach wil ik je graag even een paar serieuze vragen stellen om bij stil te staan voor jou als ondernemer:
business coach ondernemer mens 03

 • Ben je tevreden met je onderneming en je leven zoals ze er nu uitzien?
 • Heb je wel eens het gevoel dat je iets mist maar dat veranderen wordt tegengehouden door de waan van alledag?
 • Hoe is de balans tussen je werk en je ontspanning?
 • Waar loop je tegenaan in je onderneming of het ondernemerschap?
 • Hoe staat het met je plezier…?
 • Hoe ziet je toekomst eruit?
 • Hoe zou je willen dat je toekomst eruitziet?
 • Hoe zit het met de werkdruk?
 • Wat voor type ondernemer ben je?
 • Wat vind je belangrijk in je onderneming?
 • Hoe tevreden ben je met je onderneming en je rol als ondernemer?
 • Wat vind je belangrijk in je leven?
 • Heb je personeel en hoe manage je dat?
 • Hoe ziet de buitenwereld jou eigenlijk, zakelijk, sociaal en privé?
 • Zijn er zaken in je onderneming die toch misschien wel wat meer aandacht nodig hebben?

Dit zijn slechts een aantal vragen die je uitnodigen om je bedrijf, je rol als ondernemer en als mens eens onder de loep te nemen en de uitkomsten daarvan eens grondig tegen het licht te houden. Wat valt je op?

business coach ondernemer mens 02De ondernemer als mens

De energie die staat voor het woord “ondernemer” is vooral zakelijk en schept zelfs wat afstand.
Als ondernemer ben je in business en heb je ook business zaken af te handelen. Je moet je positie en aandeel in de markt in de gaten houden, je moet voldoende geld of winst maken, je moet nieuwe producten ontwikkelen, je moet groeien, je moet je eventuele financiers te vriend houden, je moet je netwerk uitbreiden of op z’n minst behouden, je moet beslissingen nemen, je moet de koers bepalen, je draagt vaak grote verantwoordelijkheden, je moet je naar buiten toe presenteren op allerlei manieren, en last but not least en wat ik als business coach het aller- allerbelangrijkste vind is dat je als ondernemer ook nog gewoon lekker mens moet kunnen zijn! Je staat altijd onder een bepaalde druk en dat is niet bepaald niks en vooral je rol als mens komt daarbij vaak in de verdrukking want daar zit de meeste rek.

Je hebt dus heel veel rollen die vaak flink van elkaar verschillen. Alleen al binnen je bedrijf moet je vaak wisselen van pet, voor je medewerkers ben je soms “de baas” maar soms ook de collega en ga zo maar door. Voor iedere rol een andere pet. Het is al een kunst op zich om al deze petten van elkaar te onderscheiden en de goede pet op het goede moment te dragen. Voor al deze rollen en petten heb je ook nog verschillende eigenschappen nodig! Het lijkt bijna een onmenselijke opgave terwijl je toch ook gewoon een mens bent. Welke eigenschappen zijn bij jou goed ontwikkeld en welke minder goed?

Ondernemerschap

De wijze waarop je ondernemer bent geworden speelt een grote rol in hoe je het ondernemerschap vormgeeft.

 1. Je hebt de onderneming overgenomen van je ouders of familie
 2. Je was een beroeper in loondienst en je wordt ondernemer of zelfstandige (ZZP’er)
 3. Je was werknemer in een bedrijf en stijgt door naar eigenaar en ondernemer
 4. Je hebt een droom of een doel om iets in de markt te zetten en richt daarvoor een onderneming op
 5. Je begint ergens heel kleinschalig met het aanbieden van bepaalde diensten en je groeit uit tot een onderneming

business coach ondernemer mens 05Uitdagingen bij de verschillende vormen van ondernemerschap

 1. Als je een bestaande onderneming overneemt van je ouders of familie gaat het vaak om een lopende onderneming waarin je als ondernemer alleen of met mede-eigenaren de zaak gaat besturen. Vaak ken je het bedrijf al van binnenuit. Als nieuwe eigenaar wil je veranderingen aanbrengen, het bedrijf moet jouw visie uitstralen en misschien een nieuwe weg inslaan. Dat is een normale zaak, iedere bestuurder zal zijn of haar eigen stempel op de onderneming willen drukken. Veranderen kost echter heel veel energie! Mensen houden er niet van om te veranderen en je zult weerstand ondervinden. Het is tenslotte jouw visie en niet die van de mensen die er al werkten voor jij om de hoek kwam kijken. Heb je de kwaliteiten om deze veranderingsprocessen te begeleiden en te managen? Heb je een duidelijke visie en een doel voor ogen? Als business coach stel ik vaak de vraag: Weet je ook hoe je die doelen het beste kunt bereiken?
 2. Als je een beroeper was in loondienst komt het niet zelden voor dat je in plaats van werknemer liever ondernemer wilt zijn. Tegenwoordig word je ook vanuit bedrijven soms gedwongen om zzp’er te worden omdat dit een gunstiger constructie is met minder risico’s en meer vrijheid voor de onderneming waar je werkte. En dan ineens ben je eigen baas en krijg je te maken met alles wat hoort bij het hebben van een onderneming. Een beroeper is een vakman. Maar, en als business coach stel ik deze vragen heel bewust, heb je ook de kwaliteiten van een ondernemer? Ken je de valkuilen? Heb je er plezier in om een onderneming te runnen of wil je liever gewoon je vak uitoefenen?
 3. Je werkt bij een bedrijf en krijgt de kans om door te stijgen naar de functie van bestuurder of ondernemer/eigenaar. Een prachtige kans om al je ideeën over hoe de onderneming eruit moet zien uit te voeren. Je voelt je zo vrij als een vogel. Maar wat kost die vrijheid jou uiteindelijk. Hoe zet je je ideeën uit in je bedrijf en hoe reageert de omgeving hierop. Wat doet het met jou als het niet gaat zoals je het voor ogen zag. Hoe ga je om met tegenwerking en jaloezie.
 4. Je hebt een droom, je weet al van jongs af aan dat je een eigen bedrijf wilt. Dan is het eindelijk zover. Na je studie of een werkzame periode bij een bedrijf gaat het eindelijk gebeuren. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, je maakt een bedrijfsplan en gaat er vol energie mee aan de slag. Misschien ben je niet alleen maar heb je vrienden of studiegenoten waarmee je het helemaal ziet zitten. Het begin gaat boven verwachting. Welke zaken zou je gaandeweg tegen kunnen komen en hoe maak je van je droom ook werkelijkheid? Weet je goed wie je zelf bent en wat samenwerken is? Hoe ga je communiceren? Wat doe je als er verschil van mening ontstaat? Hoe wil je dat je bedrijf er over één jaar, vijf jaar en tien jaar uitziet. Hoe behoud je het plezier en enthousiasme waar je mee begonnen bent?
 5. Je bent om je eigen kostje te verdienen begonnen met wat diensten aan te bieden en quess what? Het blijkt een schot in de roos. Voor je het weet staat je agenda vol gepland en wordt er aan alle kanten aan je getrokken. De zaken lopen boven verwachting. Maar wat betekent het als je groeit? Welke keuzes maak je om aan de vraag te voldoen? Hoe zorg je ervoor dat je niet uit je voegen groeit? Hoe ga je het administratieve gedeelte van je onderneming vormgeven? In de avonduren of je vrije weekend en wat kom je erbij tegen? Tevens vragen die ik bij business coaching aan jou zou stellen.

business coach ondernemer mens 04

Ondernemen is een prachtige, maar keiharde leerschool

In ondernemersland is veel te doen, er zijn grote successen maar er zijn ook evenveel drama’s. Het hebben van een bedrijf vraagt veel van eigenaren en bestuurders. Het is goed je te realiseren dat je niet op alle vlakken even goed kunt zijn en dat te erkennen. Net als coach en therapeut ben ik zelf ook van jongs af aan ondernemer geweest. Met een partner samen ben ik met niets begonnen en had uiteindelijk een bedrijf dat ieder jaar in omzet verdubbelde.

Prachtig leek het maar de schaduwzijde was keihard. Kosten gaan voor de baten en een dergelijke groei brengt grote problemen met zich mee. Achteraf was het een fantastische leerschool. Als ondernemer was ik verantwoordelijk voor het personeel en moest ik mij bewegen in de ondernemerswereld dat heeft mij ertoe aangezet om uiteindelijk business coach en psychosociaal therapeut te worden met extra veel aandacht voor communicatie en helderheid. Weten wat je bent en waar je staat. Praktisch en met beide benen op de grond. Het is niet bij dit ene bedrijf gebleven er kwamen nieuwe mogelijkheden op mijn pad met nieuwe uitdagingen en valkuilen.

Uiteindelijk ben ik veel ervaringen rijker en veel illusies armer en dat zet ik graag in voor iedereen die durft te erkennen dat je bovenal mens bent met je sterke maar ook met je zwakke kanten.

Als business coach sta ik graag naast je om het beste uit je onderneming en uit jezelf of je personeel te halen waarbij ik mijn ervaring en mijn eigenschappen volledig inzet met:

 • Een heldere, praktische en open kijk
 • Goed ontwikkelde intuïtie
 • Ervaring in ondernemerschap op verschillende niveaus
 • Goede en heldere communicatie en (ook communicatietrainingen)
 • Enthousiasme
 • Inspiratie
 • Out-of-the-Box denken
 • Goede organisatorische vaardigheden
 • Goede luistervaardigheid, en voorbij de woorden kunnen luisteren
 • Flexibiliteit
 • Overzicht

Tineke Hovius Coach FrieslandGa de uitdaging aan!

Wat je ook bent: ondernemer, leidinggevende, zzp’er, startende ondernemer of zelfstandige beroeper. Met business coaching van Praktijk Wantij kom je verder zowel professioneel als persoonlijk.
Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.